Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Şirket Kurmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Basitleştirilmiş Bir Rehber
Girişimcilik yolculuğunda ilk adım olan şirket kurma süreci, doğru adımlar atıldığında oldukça hızlı ve kolay hale gelebilir. Ancak, şirket türleri ve sektörlere göre değişen bazı nüanslar bulunmaktadır.
Şirket Türleri ve Kuruluş Süreçleri
- Şahıs Şirketi: En basit şirket türlerinden biri olan şahıs şirketi, tek bir kişi ile kurulur. Özellikle küçük işletmeler için tercih edilir. E-Devlet üzerinden yapılan başvurular sayesinde bir gün içinde kuruluş işlemleri vergi levhası çıkması ile tamamlanabilir.
- Limited Şirket: Ticaret odasında tescile tabidir. Mersis üzerinden başvuru yapılarak işlemlere başlanılır. Şirket ana sözleşmesi hazırlanır. Ünvan, adres temsil ve ilzam yetkileri belirlenir ve mersis üzerinden ticaret odasına onaya gönderilir. Onaya istinaden kuruluş evrakları hazırlanır ve randevu alınır. Randevu gününde ve saatinde imza atılarak tescil işlemi gerçekleşir.
- Anonim Şirket: Büyük ölçekli şirketlerin tercih ettiği bir tür olup, sermayesi paylara bölünmüştür. Yatırım almak için avantajlıdır. Hisse devirleri tescile tabi değildir. Limited şirket gibi mersis üzerinden başvurular yapılır. Limited şirket ile arasındaki fark kuruluştan önce sermayenin ¼ kadar banka üzerinden blokaj yatırılmaktadır. Blokaj ödemesi yapıldıktan sonra blokaj yazısı alınılmaktadır. Kuruluş evrakları ve blokaj yazısı ile Ticaret odasında tescil işlemi gerçekleşmektedir.
Limited Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
- Kuruluş bildirim formu ( Yabancı uyrukluklar için gerekmektedir.)
- Dilekçe
- Şirket Ana Sözleşme
- Oda kayıt beyannamesi
- Kira kontratı
Anonim Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler
- Dilekçe
- Şirket Ana Sözleşme
- Oda kayıt beyannamesi
- Blokajın yatırılmış olduğuna dair yazı(Sermayenin ¼ kadar blokaj ödemesi gerekmektedir.)
- Gümrük müşavirliği şirketlerinde ortakların ve dışarıdan atanan gümrük işlemlerinde yetkili müdürlerin noter tasdikli gümrük müşavirliği izin belgesi ibraz edilmelidir. Yetkilendirilmiş Gümrük müşavirliği şirketlerinde ise ortakların Gümrük müsteşarlığından alınmış noter onaylı yetki belgesi ibraz edilmelidir.
- Reşit olmayan şirket ortağının anne ve babasının ya da anne/babadan herhangi birisinin şirkete ortak olması halinde reşit olmayan ortak için mahkemeden alınmış kayyum atama kararı
- Kurulacak şirketin kurucuları arasında belediyeler ve diğer mahalli idarelerle bunların kurdukları birliklerin bulunması halinde bu kuruluşların iştirakine izin veren Bakanlar Kurulu kararının bir örneği gereklidir.